Amprenta mainilor noastre transforma obiectele in lucrari de arta , detalii si finisaje deosebite executate de profesionisti. Noi satisfacem cele mai inalte pretentii - Atelierul de creatie l i v i u g r a m a

sâmbătă, 5 decembrie 2009

lucrari sculptura / sf. gheorghe ucigand balaurul


-Lucrare de sculptura, realizata in bronz , (lucrarea de fata h.120 cm. ), poate fi realizata si la alte dimensiuni, turnata in bronz, aluminiu, alama, s.a
-Una dintre cele mai frumoase teme ecvestre, abordate de majoritatea artistilor, la un momentdat , si regasita in maitoate genurile artistice... Lucrarea de fata, Sfantul Gheorghe ucigind balaurul, e o reinterpretare, inspirata ,a temei tarzii medievale a cavalerului dreptatii in lupta cu fortele raului...

Un comentariu:

  1. -Negresit, una dintre cele mai frumoase teme ecvestre, abordate de majoritatea artistilor, la un moment dat.
    Lucrarea ; Sf. Gheorghe ucigind balaurul, statuia originala gasindu-se la Praga,(prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura)a fost realizată în anul 1373 de către sculptorii clujeni Martin (Marton) şi Gheorghe (György), fiii pictorului Nicolae (Miklos) din Cluj, la comanda împăratuluiCarol al IV lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locaţii ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, lângă o mică fântână.
    Pe soclul statuii este prevăzută inscripţia A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în trad. "A(nul) D(omnului) 1373 Această operă îl reprezintă pe S(fântul) George (şi este) de Martin şi George de Clussenberch (Cluj) făcută."
    Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfantul Gheorghe îmbrăcat în zale, ucigând un balaur, al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului.
    -Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greacă Gheorghios «agricultor»; c. 275*280– d.23 aprilie 303) este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui număr de ţări, regiuni şi oraşe
    Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, într-o familie crestina, şi a trăit în timpul domniei împăratulu iDiocletian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii, care să conţină date despre viaţa sa. Ceea ce se ştie despre el a fost scris ulterior, în Evul Mediu.
    Sfântul S-a înrolat în armata romana şi, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocletian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa crestina . Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.
    Martorii suferinţelor Sfântului Gheorhe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând crestinismul.

    RăspundețiȘtergere